Alle salsa’s verzamelen!

10 december 2017

Het is een swingend deuntje of (in dit geval) een pittig sausje: we hebben het over salsa!
Salsa betekent letterlijk saus. Lekker over een stuk vlees, enchilada’s of gevulde taco’s, maar ook erg fijn als dip! De klassieke salsa’s zijn op basis van tomaten gemaakt met toevoeging van kruiden, uitjes en uiteenlopende hoeveelheden pepers. Je hebt vast wel eens salsa’s gegeten of op menukaarten zien staan. Er zijn ontzettend veel soorten die soms lastig uit elkaar te houden zijn. Daarom hebben wij de vijf meest bekende voor je op een rijtje gezet.

salsa

Pico de Gallo

Vrij vertaald betekent dit ‘hanensnavel’. Toch is deze saus geheel vegetarisch. De naam is afkomstig van de manier van eten van de saus. Voordat er gedipt werd met tortilla chips en taco’s, werd Pico de Gallo met duim en wijsvinger vastgepakt. Dat kan niet met grote hoeveelheden tegelijk, nam men heel veel kleine hapjes achter elkaar. Je kunt deze manier van eten vergelijken met het pikken van een haan. De saus wordt gemaakt van gesneden tomaat, limoensap, ui, koriander en groene peper.

Salsa Verde

Deze saus is, zoals de naam al doet vermoeden, groen van kleur. De ingrediënten (groene tomaat en chili aangevuld met extra smaakmakers) worden gekookt, gegrild of rauw gemengd. Een pittige Salsa Verde is een welkome toevoeging bij vlees of over de enchilada’s.

Salsa Brava

Deze milde saus wordt gemaakt van paparika, knoflook, ui, bouillon en azijn. Hoewel tomaten in het originele recept niet voorkomen, worden deze wel vaak toegevoegd. Als je deze saus over potato wedges serveert heb je, logischerwijs, patatas bravas! Wist je trouwens dat er in Madrid een bar is die hun versie van Salsa Brava heeft laten patenteren?

Mole

Mole is een verzamelnaam voor sauzen die op elkaar lijken en zijn gemaakt van fruit, chilipeper, specerijen en soms tomaat. De saus zou zijn bedacht door arme nonnen die niets in huis hadden toen de aartsbisschop langs kwam. Ze maakte een mix van chilipeper, ongezoete chocolade, specerijen en wat oud brood. Dit serveerden ze bij de oude kalkoen die ze nog wisten te bereiden. Destijds stond ‘mole’ voor ‘mengsel’ en zo ontstond deze bijzondere saus. De chocolade wordt soms nog gebruikt en geeft de saus een diepe smaak.

De klassieke salsa wordt, zoals gezegd, gemaakt van tomaat. Toch zijn er uiteenlopende, avontuurlijke varianten die je steeds vaker tegenkomt. Zo maken wij een frisse sinaasappel-avoncadosalsa en een zonnige mangosalsa bij de tortilla chips. Proeven? Reserveer een tafel en schuif bij ons aan voor deze en meer Mexicaanse smaken.