Blog | Birria: de winterse smaken van zonnige Mexico

9 januari 2017

Kennen Mexicanen de smaak van de winter? Jazeker! En dat proef je terug in de kruidige, hartige birria. Deze volle stoofschotel komt uit de staat Jalisco in het midden van Mexico en wordt traditioneel gemaakt van geiten- of soms lamsvlees.

Kruidig gebraad

Het smaakvolle vlees wordt gebraden en de druppels die hier vanaf komen, worden verwerkt in een stevige bouillon waarin het vlees vervolgens uren kan sudderen tot het van het bot valt. De uitgesproken smaak van het vlees in combinatie met kruiden en specerijen maken birria tot een uniek gerecht.

Mexicanen eten eten deze stevige stoof als ontbijt, maar wij eten ‘m het liefst ‘s avonds. Ook goed fijn: birria is het ultieme comfort food en werkt ontzettend goed tegen een kater. Door de hartverwarmende smaken van chili en komijn ben je zo weer boven Jan. Maar ook zonder kater geeft een dampend bord birria je gegarandeerd een oppepper.

Hartverwarmend streetfood

In Mexico vind je zogenaamde birrieria’s: kleine stalletjes langs de straat, waar deze aromatische schotel staat te pruttelen. De maaltijd is enorm populair onder de Mexicanen en daarom kan ‘ie niet ontbreken bij Popocatepetl The Mexican. Onze birria drink je met een goede tequila, mezcal of een Mexicaans biertje.

Mexico: het land van zonneschijn, uitbundige feestdagen en de smaken van limoen, mais en avocado. Toch? Inmiddels weten we beter. Birria is een tijdloze stoofschotel die iedere Hollandse winteravond weet te verwarmen. Kom jij ‘m bij ons proeven? Reserveer hier een tafeltje!

birria
Fotografie: Alex Lau, Styling: Sue Li