Calamares: de lekkerste snack

7 augustus 2017

De pijlinktvis is, volgens ons, een geweldig lekker en veelzijdig beestje. Gevuld met groenten, de sepia door de risotto, gestoofd of uiteraard als calamares. Sommigen gruwelen ervan en anderen zijn er gek op. En toegegeven, misschien klinkt ‘ringen van het lichaam van een pijlinktvis’ niet heel aantrekkelijk, maar het resultaat mag er zeker zijn. Sterker nog: de inktvis is een heuse delicatesse bomvol eiwitten. Als ode aan deze lekkernij een kleine spoedcursus tentakel-kennis.

Calamares
Calamares

Raar hoor

Eerlijk toegegeven zijn wij Nederlanders niet zulke exotische eters. Wij associëren inktvis met inkt en calamares met taaie elastiekjes in beslag. Toch kan inktvis heel erg lekker zijn, mits je ‘m goed weet te bereiden.

Octopus, pijlinktvis, sepia

Het zijn allemaal inktvissen. Rare naam eigenlijk, want ze hebben geen skelet. Het zijn dus geen vissen, maar weekdieren. Een octopus heeft acht armen de pijlinktvis tien en de sepia ook. Die laatste herken je overigens aan zijn gestreepte lichaam.

Camouflage

Omdat de weekdieren zo broos zijn, hebben ze verschillende technieken ontwikkelt om zichzelf veilig te houden. Zo kunnen ze verkleuren en opgaan in hun omgeving. Daarnaast is daar de bekende inkt. Deze wordt gespoten als afleiding, zodat de belager gedesoriënteerd wordt en de inktvis kan wegvluchten. Deze inkt wordt veel gebruikt om pasta of risotto mee te kleuren.

Kom jij van onze inktvisringetjes smullen? Reserveer dan hier een tafel. En aan fabriekscalamares (te herkennen aan de verdacht gelijke grootte van de ringetjes) doen wij niet. Wij snijden de verse inktvisjes met de hand tot mooie ringen, bakken ze in beslag met tequila en serveren een frisse limoenmayonaise bij de krokante calamares.