Ceviche: de zon op je bord

13 maart 2017

De eerste zonnestralen verwarmen onze gezichten en de terrassen stromen vol. Het voorjaar staat voor de deur! Daarbij horen frisse, lichte smaken en daarom hebben we het deze week over een bijzonder gerechtje.

ceviche

Het is mateloos populair, je kunt er oneindig mee variëren en het is vooral heel erg lekker: we hebben het over ceviche. De specifieke smaak van ceviche is lastig te beschrijven, maar denk aan friszure smaken in combinatie met verse vis. Maar het belangrijkste onderdeel van een goede ceviche is toch wel de tijgermelk. Dat klinkt vrij wild, maar het valt wel mee. Tijgermelk vorm de basis van elke ceviche en iedere chef heeft zijn of haar eigen samenstelling voor deze marinade.

Tijgermelk

Het klinkt wild, maar dat valt wel mee. Tijgermelk is mengsel van limoensap, ui, chilipeper, zout en peper. De verhoudingen? Die zal niet iedereen je zomaar vertellen, want dit is het geheim van de chef. Ook worden er regelmatig ingrediënten toegevoegd om de tijgermelk de handtekening van een chef mee te geven, zoals gember, koriander of knoflook.

Een goede tijgermelk is tevens afhankelijk van het soort vis dat er wordt gebruikt. Want de vis in een ceviche is gegaard. Niet door verhitting, maar door het een bepaalde tijd in de tijgermelk te marineren. Door het zuur van de limoen zullen de eiwitten stollen en wordt de vis koud gegaard. De structuur blijft echter zacht en delicaat, zoals die van een rauwe vis. De gaartijd varieert van 1-2 minuten bij zachte vissen zoals makreel tot 4-6 minuten bij stevige vissen zoals kabeljauw. Zo gepiept dus. Dat is pas fastfood!

Our signature

Onze fameuze ceviche van kabeljauw wordt geserveerd met zoete aardappel, voor een mooie bite en stevige tegenhanger van de friszure smaken. Je eet ‘m als klein tussengerechtje of als bite to share. Ben jij benieuwd naar de bijzondere smaak van ceviche? Kom dan eten bij Popocatepetl Haarlem, Utrecht of Rotterdam. Daar kan je de hele avond genieten van shared bites en verrassende cocktails.