Churros: Zoet en zacht in een knapperig jasje

16 januari 2017

Zacht, knapperig, warm en extra lekker met een flinke klodder warme chocoladesaus. We hebben het natuurlijk over churros! Van kermissen tot restaurants, Deze lekkernij duikt op steeds meer plekken op. Maar wie mogen we bedanken voor het uitvinden van deze lekkernij en wat maakt de ene churro nou beter dan de ander? Wij vertellen je er alles over!

Over het ontstaan van churros gaan meerdere verhalen de ronde. De ene overlevering vertelt dat de Portugezen deze culinaire techniek naar Europa hebben meegenomen uit de oriënt. Een ander, veel gehoord verhaal, gaat over herders die in churros een makkelijk en goedkoop alternatief voor versgebakken zoetigheden vonden, omdat ze deze delicatesse zelf in het open vuur konden maken.

De perfecte churrochurros

Zet je tanden in een, met poedersuiker besprenkelde, warme churro en je bijt door een lichte knapperige laag in een zijdezachte binnenkant. En vanaf dan is het dippen geblazen. Haal de churro door een gulzig gevulde kom chocoladesaus en werk deze met chocoladedruppels en al naar binnen. Dat maakt een mens gelukkig!

Maar wat maakt churros nou zo onweerstaanbaar? Laten we beginnen bij de vorm: de meest bekende churros zijn die met een geribbeld jasje aan. Dat komt door de machine die het deeg in lange stengels portioneert: de churrera. Door deze vorm blijft de saus beter aan de churro hangen.

Krokant van buiten, zacht van binnen

En dan die zijdezachte vulling, hoe krijgen ze het voor elkaar? Het deeg bestaat uit bloem, water en zout, maar soms wordt er ook aardappeldeeg gebruikt. Vervolgens worden ze geportioneert in de churrera en verdwijnen ze in de olie. Hierbij is timing het belangrijkst: de churro moet precies zo lang gefrituurd worden, dat de buitenkant knapperig is en de binnenkant zacht en warm. Laat de churros na het frituren goed uitlekken om vette vingers te voorkomen. Smelt een lekkere reep chocolade au bain marie en dippen maar!

Origineel vind je de beste churros aan kraampjes op straat. Locals eten ze vooral als ontbijt, maar wij kunnen op ieder moment van de dag genieten van deze zoete caloriebommetjes. Bij ons eet je ze als afsluiting van een avondje tafelen. Lekker om te delen, maar nog fijner om helemaal voor jezelf te houden!