Alles over de avocado

10 augustus 2018

Wat is de avocado?

De avocado, wie kent ‘m niet? Het heerlijke ‘groene goud’ wat je aan ieder gerecht kan toevoegen. De fotogenieke vrucht, waar complete kunstwerken van gemaakt worden en Instagram pagina’s vol van staan. Maar hoe is de eeuwenoude avocado opeens zo populair geworden? Wij vertellen je graag meer over de avocadotrend!

Avocadotrend

At jij 10 jaar geleden avocado’s? Veel van ons hebben de vrucht pas de afgelopen jaren leren kennen. Best gek, aangezien er in de Allerhande van 1987 al een überhip recept voor avocadopuddinkjes met mango en aardbeien stond. Maar wat was er dan precies nodig om de avocado populair te maken?

Een zeer belangrijke factor is onze opvatting over vet. Jarenlang heerste er een anti-vet cultuur, mede dankzij de media en invloeden van (verkeerd geïnformeerde) voedingswetenschappers. Zij beweerden namelijk dat vet per definitie slecht is. En hier werd het imago van de avocado, de enige vette fruitsoort, niet beter van…

 

Dankzij deze verandering werd de avocado opeens een zeer geliefd product. Want: veel vet, geen suiker!

 

Vet slecht? Niet altijd!
In de jaren ‘00 van deze eeuw kwam de realisatie dat er ook gezonde vetten zijn en je deze zelfs nodig hebt om gezond te blijven. Hierdoor veranderde onze eetcultuur volledig, we werden massaal anti-suiker en pro-plantaardige vetten. En dankzij deze ommekeer werd de avocado opeens een zeer geliefd product, want: veel vet, geen suiker, wel fruit!

Door de toenemende populariteit steeg ook de import van de groene vrucht, waardoor de eens zo zeldzame avocado opeens in iedere supermarkt te verkrijgen was. Het begin van de avocado revolutie!

Veelzijdig en verzadigd
De huidige eettrend, met een steeds grotere wens naar vegetarische en veganistische gerechten maakt de avocado populairder dan ooit. Dankzij de romige, zachte substantie is het een extra smaakmaker die past bij ontelbaar veel vega-gerechten en het zorgt dankzij de vele vetten en vitaminen ook nog eens een lang verzadigd gevoel. Door de veelzijdigheid is de avocado zelfs te eten bij het ontbijt, lunch, diner én dessert!

Social media doet er nog een schepje bovenop, vooral de laatste twee jaar is de fotogenieke avocado niet weg te slaan van o.a. Instagram. De vrucht heeft namelijk nog een pluspunt: een fraai uiterlijk. De felle groene kleur is een mooie toevoeging aan je maaltijd en door de kneedbaarheid van de vrucht kun je er allerlei creaties mee maken. Van plakjes tot tot crème, bolletjes en zelfs rozen. Alles is mogelijk! En dat is dan ook precies wat er op gebeurd. Er zijn zelfs hele avocado restaurants die de meest merkwaardige creaties maken. Bijna zonde om op te eten, bijna…

Weetjes over de avocado

  • Mexicanen de avocado ‘oro verde’ noemen, ofwel ‘het groene goud’
  • je avocado nooit mag verhitten? Hier wordt de vrucht ontzettend bitter van.
  • de avocado met 200-350 calorieën per stuk hét vet bommetje van de fruitschaal is?
  • maar… dat deze ook ontzettend veel goede vetten, vitaminen en vezels bevatten?
  • avocadoverkopen van Nederlandse supermarkten al 3 jaar stijgen met 25%?
  • er bars bestaan die avocadococktails serveren?

 

Heb je nu spontaan zin gekregen in avocado? Kom dan gezellig bij ons langs! We serveren je graag de lekkerste guacamole met nacho’s, burrito’s en meer! Bekijk hier ons menu!