Filmtip: Disney Pixar’s COCO

21 november 2017

Een reis door het land van de doden

Wist je dat onze voorouders één keer per jaar terugkeren naar aarde om hun familie en vrienden weer te zien? Maar hoe is het om hún wereld te bezoeken? Het is nog nooit een levend persoon gelukt om in het hiernamaals een kijkje te nemen, tot nu toe…

Dit is het spannende verhaal van de nieuwste Disney Pixar film genaamd COCO! Hierin neemt het vrolijke jongetje Miquel Rivera je tijdens Día de los Muertos mee op een mooie reis door Mexico. Maar zijn reis neemt een grote wending als hij plotseling in het land van de doden belandt.

 

Día de los Muertos

Eerst even wat achtergrond informatie. De Mexicanen geloven dat alle overleden dierbaren één keer per jaar terugkeren naar aarde en dat gebeurd tijdens Día de los Muertos. Om de terugkomst te vieren en de overleden dierbaren te herdenken, wordt er drie dagen lang uitbundig gefeest. Families in Mexico en grote delen van Latijns-Amerika trekken dan naar begraafplaatsen om de graven grondig schoon te maken en te versieren met zo veel mogelijk bloemen. De gedachte is namelijk dat de geur van bloemen de doden helpt om de weg naar hun dierbaren te vinden en weer contact met hen te leggen.

 

Om de overleden dierbaren te herdenken, wordt er drie dagen lang gefeest

 

Als de graven versierd zijn, viert heel de familie óp en rond de graven feest. Hierbij wordt er uitbundig gegeten, gezongen en muziek gemaakt. Vaak verkleden familieleden zich met ‘dodenmaskers’ en door heel de stad zijn er optochten en parades. Het klinkt misschien raar, maar voor hen is dit de grootste feestdag van het jaar!

 

Verdwaald in het hiernamaals

In de film COCO staat deze bijzondere feestdag centraal. Wanneer de muzikale Miquel op de Dag van de Doden stiekem op een magische gitaar speelt, belandt hij plotseling in het hiernamaals.

 

Kan Miquel op tijd de weg uit het hiernamaals vinden?

 

Omringt door vrolijke, gekke en eigenaardige skeletten probeert hij een weg uit de vreemde wereld te vinden. In zijn zoektocht ontmoet Miquel de charmante oplichter Hector en samen gaan ze op pad om zijn familiegeschiedenis te ontrafelen. Dit blijkt de enige manier te zijn om terug te keren op aarde. Maar, hij moet snel zijn. Als hij zijn over-overgrootvader niet op tijd vindt, moet hij voor altijd in het land der doden blijven.

 

COCO is een film met een lach en een traan. Verwacht veel muziek en prachtige animaties, zoals je van Disney Pixar gewend bent. De film is vanaf 29 november in alle Nederlandse bioscopen te zien!

Wij geven bij Popocatepetl The Mexican Rotterdam, Haarlem, Nijmegen en Utrecht 2 kaartjes voor de film en een diner weg! Houd onze Facebookpagina goed in de gaten voor de actievoorwaarden!

Volg ons:

Popocatepetl The Mexican Utrecht, Popocatepetl The Mexican Haarlem, Popocatepetl Rotterdam, Popocatepetl The Mexican Nijmegen