Ken je klassiekers: alles over de Margarita

28 september 2017

Tequila met een twist? Dat is de Margarita! Een frisse cocktail met o.a. tequila, limoen en Triple Sec. Heerlijk bij een goede schaal met nacho’s, maar ook zeer geschikt als partydrink. Wat maakt de Margarita zo speciaal en hoe bereid je deze cocktail thuis het beste? Wij vertellen je meer over deze mexicaanse klassieker!

Ontstaan

De traditionele Margarita is de bekendste tequila cocktail ter wereld. Het drankje werd in 1937 voor het eerst genoemd in het beroemde Café Royal Cocktail Book. Maar wie de bedenker is, is niet precies duidelijk. Er gaan namelijk verschillende verhalen de rondte. Zo heb je ‘Carlos Danny Herrera’ die claimt dat hij in 1938 een cocktail creëerde voor ‘Marjorie Margarita King’, een showgirl die allergisch bleek te zijn voor alle sterke drank, behalve voor tequila. Geloof jij het?

Of was het toch een Mexicaanse barman die het ‘ordinaire’ tequila shotje omtoverde tot een cocktail, zodat ook de welgestelde op chique wijze konden genieten van de sterke drank? Feit is dat het oude recept, opgenomen in het Café Royal Cocktail Book wereldwijd razend populair is en nog steeds op traditionele wijze geserveerd wordt.

Traditionele recept

De traditionele Margarita wordt gekenmerkt door het zoute randje en de frisse, vrolijke kleur. Wil je jouw vrienden een keer verrassen met een Mexicaans cocktail avondje? Je maakt de cocktail al binnen 10 minuten!

Wat heb je nodig?

  • Tequila (45 ml)
  • Triple Sec (30 ml)
  • 2 Limoenen
  • Zout (voor garnering)
  • Margarita glazen
    Voor het mooiste effect gebruik je de traditionele Margarita glazen, maar wees vooral creatief met andere glazen als je deze niet in huis hebt.

Stap één is het zoutrandje. Vul een bord met een laagje zout, maak de randen van de glazen nat met een limoenpartje en dip deze vervolgens in het zout. Tijd voor stap 2: de cocktail. Gebruik een (cocktail)shaker met ijs en pers hier één hele limoen in uit. Voeg vervolgens de drank toe en shaken maar! Wil je het heel profi aanpakken dan giet je het mengsel door een bolzeef uit en anders gewoon direct in het glas. Garneer het glas tot slot met een partje limoen en je bent klaar om te proosten.

Variaties

Is het bovenstaande recept nou niet helemaal jouw ding of wil je een keer een andere variatie proberen? Maak dan bijvoorbeeld de Strawberry Margarita, waarbij je de Triple Sec vervangt voor aardbeienlikeur en verse aardbeien als garnering. Liever iets opvallends? Wat dacht je van de Blue Margarita met Blue Curacao? Of een Frozen Margarita met vers fruit en crushed ice?

Wist je dat het op 22 februari Margarita Day is? Dé dag om diverse Margarita’s bij Popecatepetl te proberen! Kom dus gezellig langs of bekijk hier alvast onze cocktailkaart.