Kerst vier je bij Popocatepetl

29 oktober 2019

Kerst vier je bij Popocatepetl!

December staat in het teken van sfeervolle versiering, lichtjes, cadeautjes, knusse avonden met vooral veel gezelligheid.
Wij nodigen je van harte uit om op bijna de gehele decembermaand Kerst bij ons te vieren.

Wij zijn kerstavond en beide kerstdagen geopend voor diner vanaf 17.00 uur.
31 december is Popocatepetl Nijmegen gesloten. Popocatepetl Breda is geopend tot 22:00.
Woensdag 1 januari is Popocatepetl Nijmegen vanaf 17.00 uur geopend, Popocatepetl Breda is die dag gesloten.

Feitjes over een Mexicaanse kerst

Las Posadas
Kerstviering in Mexico start al op 16 december met de Las Posadas, de tijd van negen magische dagen en processies vóór kerstavond, waarin de eenzame zwerftocht van Jozef en Maria in de stad Bethlehem en het ogenblik waarop ze uiteindelijk hartelijkheid en een onderkomen vonden, worden herdacht. Posada betekent herbergen. Traditiegetrouw draagt een groep mensen beeldjes van Maria en Jozef naar een huis en vraagt in een lied om onderdak. Daarna begint een feestelijk samenzijn, waarbij men om de beurt, geblindoekt en met een stok, probeert de piñata, een grote versierde pot die aan een koord hangt, kapot te slaan. In de pot zitten vaak snoepjes en cadeautjes. Op de laatste dag van de posada-periode, op de 24ste december, wordt nochebuena (kerstavond) gevierd en eten gezinnen een speciale maaltijd met elkaar.

Kerststalletjes

In tegenstelling tot in andere landen vinden we in Mexico geen cadeaus onder de kerstboom maar gedetailleerde en kunstig gemaakte kerststalletjes. Soms zijn dit eenvoudige, kleine werkjes waarin we alleen de heilige familie en het kind Jezus vinden, soms zijn dit kunstwerken van enkele meters breedte en hoogte die een heel volk en landschap vertegenwoordigen. Over het algemeen vinden we in ieder geval een stal met Maria, Jozef, de drie wijzen, de Engel van de Voorzienigheid, en een lege kribbe. Het kind Jezus wordt vervolgens in de nacht van 24 december tussen zijn ouders in de kribbe gelegd waarna de kerststal tot oud en nieuw blijft staan.

Reserveren

Reserveer hier alvast een tafel voor in de feestmaand december.

Feliz Navidad!