Ken je klassiekers: het ontstaan van de nacho’s

1 september 2017

Wij kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar er was ooit een wereld zónder nacho’s. Een onmenselijke wereld als je het ons vraagt, want een dag zonder nacho’s is een dag niet geleefd! Maar hoe is deze heerlijke snack nou eigenlijk ontstaan? We geven je graag een geschiedenislesje (heb je meteen een leuk verhaal voor tijdens een etentje).

We gaan terug naar 1943, in die tijd werden veel Amerikaanse soldaten bij Fort Duncan in de Texaanse stad Eagle Pass gestationeerd. De vrouwen van de soldaten verhuisden mee en precies deze vrouwen moeten wij eeuwig dankbaar zijn. Zij besloten namelijk op een dag over te steken naar het Mexicaanse stadje Piedras Negras voor een hapje eten.

Señor Ignacia Anaya

De vrouwen klopten ‘s middags aan bij het het lokale restaurant ‘Victory Club’, niet wetende dat deze gesloten was voor de siësta. Daar komt Señor Ignacia Anaya, met de legendarische bijnaam ‘Nacho’ in het verhaal. Deze vriendelijke ober kon al deze hongerige vrouwen natuurlijk niet zomaar laten staan en besloot spontaan wat lekkers voor ze te maken met de ingrediënten die op dat moment in de keuken aanwezig waren.

‘’Hij kon de vrouwen niet zomaar laten staan en besloot wat lekkers te maken met de ingrediënten die op dat moment in de keuken lagen’’

Hij pakte een aantal tortilla’s, sneed ze in driehoeken en bakte ze in frituurvet. Terwijl de tortilla chips nog warm waren, gooide hij hier een royale hoeveelheid kaas overheen. Om het af te maken gebruikte hij een handjevol jalapeño als topping voor in de gesmolten kaas.

Nacho Especiales

Ignacia serveerde dit warme gerecht vervolgens aan de army-wives, mét succes. Ze waren zo enthousiast dat alles op ging en één van hen, Mamie Finan, besloot het gerecht naar Nacho te vernoemen. Het moment was daar: de ‘Nacho Especiales’ waren geboren!

Het gerecht werd een regelrechte hit en Ignacia ging door het leven als een lokale beroemdheid. Hij overleed uiteindelijk op 81-jarige leeftijd, maar zijn recept voor nacho’s met kaas en jalapeños zal voor altijd blijven bestaan.

Win je leven lang gratis Nacho’s

Heb je trek gekregen van dit verhaal of zin om Ignacia Anaya op gepaste wijze te eren? Kom dan gezellig bij ons langs voor de lekkerste nacho specials. Je maakt dan meteen kans op de beste prijs ooit: een leven lang gratis nacho’s!

Tot en met 15 september krijgen alle gasten een lot bij de rekening met daarop een persoonlijke code. Deze code kan je invullen op www.nationalenachodag.nl en hiermee maak je kans op verschillende toffe prijzen óf de hoofdprijs: “je leven lang gratis nachos”! Klik hier voor meer informatie over Nationale Nachodag.