Blog… vijf keer absoluut proeven in Mexico

9 september 2016

Onderstaande tips zijn geschreven voor Popocatepetl The Mexican door de reisspecialisten van Mexico online, onderdeel van Riksja Travel

Proeven in Mexico

Het is niet heel gek dat Mexico een populaire bestemming is. Je hebt er waanzinnige  Mayatempels, oude Indianencultuur, tropische stranden en natuurlijk heerlijk eten. De Mexicaanse keuken is grofweg een mix van oude Azteekse, Maya- en Spaanse gebruiken en tradities. Mais is het hoofdbestanddeel van iedere maaltijd en Mexicanen zijn zelf dol op huevos rancheros: tortilla’s met spiegeleieren, bonen en veel chilisaus. Maar er is nog veel meer lekkers! De reisspecialisten van Mexico online, lekkerbekken en dol op alles wat met Mexico te maken heeft, delen vijf hoogtepunten waar wij letterlijk reishonger van krijgen. Als je er honger van krijgt kun je een kijkje nemen op onze menukaart of reserveer direct je tafel bij Popocatepetl The Mexican.


#1 Tortilla’s

De tortilla vind je overal. Wij van Mexico online zijn zelf geen restaurant tegengekomen waar tortilla niet op het menu stond. Traditioneel wordt de mais eerst geweekt, gestampt en gekookt en vervolgens flink gekneed voordat het op de bakplaat gaat. Er zijn veel plekken waar ze tortilla’s nog met de hand maken. Je herkent deze vooral aan het feit dat ze wat dikker zijn dan de machinale versie. En dat zelf maken is ook exact wat wij tijdens onze reis leerden. In de buurt van Chichen Itza gingen we op bezoek bij een paar locals in een klein Maya-dorpje. Hier werd het geheim hoe je echte tortilla’s maakt aan ons onthuld. In een rokerig houten hutje werd de mais aan ons voorgeschoteld en mochten we het fijnmalen met een vijzel. Hup, wat water erbij en een snufje zout en dan kneden tot een harde bal. Toen de tortilla eenmaal op de bakplaat lag, kregen we al honger. Oké, die van ons waren een beetje misvormd, maar ze smaakten heerlijk!

#2 Guacamole

Mmm … guacamole. Oorspronkelijk komt dit bijgerecht uit het zuiden van Mexico en de ingrediënten worden -naast avocado – vaak ook tomaat, ui, knoflook, chilipeper, koriander en wat sap van een citroen of limoen gebruikt. Elk restaurant maakt ‘m net iets anders. Ons advies? Bestel in elke stad waar je komt een bakje guacamole, dan kun je echt proeven welke het lekkerst is. Overigens zijn wij wel echte guacemole-liefhebbers die nooit genoeg kunnen krijgen van dit bijgerecht en het overal bij kunnen eten.

#3 Veggie-hippiestylemeal

In het zuiden van Mexico tegen de grens met Guatemala, ligt San Cristobal de las Casas. De kleurrijke straten, kerken, pleinen, de knusse sfeer en de  invloed van de indianen zorgen ervoor dat veel reizende hippies hier zijn blijven hangen. De mix van indianen en hippies maakt de plek sfeervol, warm en gastvrij.  We vonden het dan ook een fijne plek. Wil je meer leren over de indianencultuur? Dan raden we een dagtrip aan naar San Juan Chamula, een bergdorp in de buurt, waar de Tzozil-indianen leven. Vooral het kerkje in het dorp is indrukwekkend; hier en daar zagen we mensen op de grond met een sjamaan (priester). Hij hoort de beden aan, treedt in contact met de ‘hogere machten’ en adviseert dan een offer, zoals een kip of een flesje cola. Na dit uitstapje ga je weer terug naar San Cristobal. Wat er vanavond op het menu staat? Dat is aan jou. Wij hebben genoten van de homemade veggie meals. Deze vind je in restaurantjes die gerund worden door de hippies.  Het zijn gezonde gerechtjes, vaak vegetarisch en geïnspireerd door zowel westerse als Mexicaanse eetgewoontes. Je moet ze gewoon proeven om het te begrijpen.

#4 Cerveza

Zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan na een hete dag af te koelen met een ijskoud biertje? Bekende merken zijn Corona, Sol en Presidente. In plaats van hop gaat hier vooral mais en/of rijst in. Ons aller-allerlekkerste biertje dronken we op het strand van Tulum. Hier vind je geen nachtleven zoals in Playa del Carmen, maar je hebt er rustige stranden en kunt er goed chillen in een hangmat. Oh, en je kunt er slapen in posada vlak bij het strand! Absoluut een aanrader: je stapt de deur van je huisje uit en je staat gelijk met je voeten in het zand.

Bovenstaande tips zijn geschreven door de reisspecialisten van Mexico online, onderdeel van Riksja Travel. Zij vinden dat Mexico meer is dan Cancun en Playa del Carmen en reizen graag door het binnenland en naar stranden waar de massa nog niet komt. Wil jij ook naar Mexico? Kijk eens op Mexico online, waar je met bouwstenen je eigen reis kunt samenstellen. Precies zoals jij het wilt.