De mooiste Mayaruïnes in Zuid-Mexico

19 mei 2017

Misschien denk je bij het lezen van ‘Mayaruïnes in Mexico’ meteen aan het bekende Chichèn Itza in Yucatan. De bekende Mayastad staat vaak hoog op het lijstje van vele reizigers, maar wist je dat er nog veel meer mooie ruïnes te ontdekken zijn in Mexico? Deze plekken zijn vaak nog niet zo toeristisch. Hier kun je dus nog vaak mooie foto’s schieten zonder dat er iemand voor je camera langsloopt. De reisspecialisten van Mexico online, onderdeel van Riksja Travel, hebben hun vijf favoriete – iets minder bekende – Mayaruïnes voor je op een rijtje gezet.

Mayastad in de jungle bij Palenque

We beginnen eerste even met de ruïnes van Palenque. Ja, ze zijn aardig bekend onder reizigers, maar deze tempels zeker een bezoekje waard. Deze ruïnes houden zich schuil midden in de jungle van Palenque, waardoor er een geheimzinnige sfeer hangt. Bijzonder aan deze ruïnes: de uitgebreide verhalen over de Mayakoningen die staan beschreven op de stenen. Bekijk hier ook de behouden hiëroglyfen die de verhalen verbeelden van veroveringen en ondergang van de Maya’s. Wat wij een enorm voordeel vonden van deze tempels is dat je ze mag beklimmen, in tegenstelling tot de Chichèn Itzá.

De vergeten Mayastad van Calakmul

Een bezoek aan de ruïnes van Calakmul is absoluut een must. Deze plek trekt veel minder bezoekers, omdat het vrij laat – in 1931 – nog ontdekt is. Waar je in Palenque tussen andere reizigers wandelt, loop je hier uren lang in de stilte en helemaal alleen. Beklim in alle rust de hoge trappen van de piramides en bekijk de koninklijke grafkamers gevuld met ouderwetse vazen en maskers.

Mayaruïnes

De afgelegen ruïnes van Yaxchilan en Bonampak

Wil je nog dieper de jungle in op zoek naar oude Mayasteden- en tempels? Reis dan naar de afgelegen ruïnes van Yaxchilan en Bonampak. Tijdens deze tocht ga je de grens met Guatemala over, dus neem je paspoort mee deze ochtend. In een bootje vaar je over de Usumacinta-rivier naar de ruïnes van Yaxchilan. Misschien spot je onderweg wel overvliegende vogels op zoek naar vis. Wandel tussen de ruïnes door en verken de begroeide stenen tempels. Door de afgebrokkelde gebouwen en de mystieke sfeer heb je het gevoel dat je terug in de tijd bent gereisd. Als je geluk hebt dan zoeft er ineens een vleermuis boven je hoofd en spot je vlinders, papegaaien en brulapen. Reis na een Mexicaanse lunch door naar het plaatsje Bonampak, dat zich bevindt op heilige indianengrond. Onze tip: bekijk hier de muurschilderingen, die de ruïnes met name bijzonder maken.

Tulum: ruïne op

Veel reizigers bezoeken het paradijselijke zandstrand in Tulum, maar je hebt hier ook de gelijknamige ruïnes, die op de klif staan en het Mexicaanse plaatje afmaken. Tulum is niet meer onontdekt, maar, naast de doorgaande weg achter het strand, is er geen druk nachtleven, je hebt er geen souvenirwinkeltjes en de plek heeft een typisch Caribisch sfeertje. Ga tijdens je verblijf ook zeker naar de ruïnes, gelegen op een klif. Hier kom je meestal geen grote groepen toeristen tegen en kijk je mooi uit op de zee. Onze tip: ga zo vroeg mogelijk in de ochtend, want dan heb je echt de kans alleen te zijn met de ruïnes en de omliggende natuur.

Mayastad Uxmal op de Puuc-route

Heb je tijd en zin om nog meer Mayaruïnes te bezoeken? Reis dan naar het oude plaatsje Uxmal. Hier bevindt zich één van de indrukwekkendste en oudste steden van de Puuc-route. De hoge piramide torent meters boven de jungle uit en overal vind je afbeeldingen van de regengod Chac (die met die kromme neus).
Bovenstaande tips zijn geschreven door de reisspecialisten van Mexico online, onderdeel van Riksja Travel. Zij vinden dat reizen door Mexico meer is dan een bezoek aan de beroemde Chichèn Itzá en luieren op Playa del Carmen. Zij laten je graag de plekjes zien die je niet snel vindt.