Natalicio de Benito Juarez

20 maart 2017

De bekendste Mexicaanse feestdag is toch wel El Dia de Los Muertos (dag van de doden). De ietwat lugubere dag met felgekleurde schedels en skeletten viert men op 1 en 2 november. Een minder bekende, maar minstens zo belangrijke dag is de verjaardag van de geliefde oud-president Benito Juarez. Hij heeft de basis gelegd van het moderne Mexico.

Deze man was op zijn vierde al wees, maar dat hield zijn glorieuze toekomst niet tegen. Hij werd advocaat, daarna gouverneur en uiteindelijk president van Mexico. Tijdens zijn regeringsperiode van 1858 tot 1972 heeft Juarez veel goeds voor het land gedaan. Het was de eerste president met indiaanse roots en hij heeft twee oorlogen gewonnen. Deze leider stond voor gelijke rechten, democratie en een inperking van de macht van de Rooms-katholieke kerk. Juarez was dus hartstikke modern voor zijn tijd!

De dag kent geen specifieke tradities, maar iedereen is mooi wel vrij van werk of school. In Nederland vieren wij deze dag niet, dus bij de Popo staan we gewoon voor je klaar. Kom langs en geniet van de zonnige smaken van Mexico!

Benito Juarez