Vurige jongens die pepers

16 mei 2017

Zeg jij Mexico, dan zeggen wij: Mexicaanse pepers! En of deze vurige jongens nou je vriend of vijand zijn, hun uitwerking is fascinerend. Daarom vertellen we je deze week alles over pepers.

Zoals dat gaat met culinair erfgoed, kent ook de peper een rijk verleden. De Azteken en Inca’s kookte ermee en gebruikte ze om pijntjes te bestrijden (misschien door de verdovende werking van de hete peper?). En zelfs toen waren er al tientallen soorten bekend, die ieder hun eigen smaakintensiteit hadden.

Schaal van heetheid

Wist je trouwens dat de ‘pit’ van een peper wordt aangeduid met de schaal van Scoville? Een gemiddelde Nederlander ervaart 500 tot 1000 eenheden als pittig. Sambal Oelek ligt rond de 2000 en tabasco zo’n 5000. De Carolina Reaper is met 2.000.000 de meest hete peper ter wereld.
Wil je iets minder pit van je peper proeven? Haal dan de zaadjes eruit, scheelt een hoop!

pepers

Popo’s pepers

Bij ons kom je vooral de Jalapeńo tegen. Naast dat je ‘m veel als topping ziet, maken we er onze tafelsaus van. Dit pepertje heeft wat weg van een slanke paprika en wordt sterker naarmate hij rijpt. De groene vallen dus wel mee en de rode zijn het pittigst. Als je een rode Jalapeño droogt krijg je Chipotle, bekend van de pittige Chipotlesaus. Onze Chipotlesaus met crushed cashew wordt geserveerd als dip bij de tortilla chips en als mayonaise bij potato fries. Echt het proberen waard!

Ook de padron pepers zie je op onze kaart voorbij komen. Dit zijn zachte, milde pepers. Hoewel… zo’n 1 op de 100 pepers is wel scherp! Maar dat geeft de borrelplank een extra dimensie, vinden wij.

Een andere bekende pepersaus is tabasco. De Tabascopeper is genoemd naar de Mexicaanse stad Tabasco. Ondanks dat deze chili oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, wordt ‘ie inmiddels in het warme Mexico verbouwd. De bekende Tabascosaus wordt slechts in één fabriek ter wereld gemaakt en het 100 jaar oude recept is een goed bewaard familiegeheim.

Kortom: bij ons kan je als peperliefhebber je hart ophalen, maar we hebben uiteraard ook veel milde gerechten. Heb je specifieke wensen? Laat het ons dan vooral weten!

Wil jij je aan onze pittigere gerechten wagen? Reserveer een tafel of loop binnen.