Pulled pork: de geheimen van een moderne klassieker

27 juni 2017

Pulled Pork… ons kun je ervoor wakker maken. Overgewaaid uit Zuid-Amerika en volledig omarm in de Tex-Mex keuken. Wij zijn fan! En een goede pulled pork is een kunst op zich. En natuurlijk geven wij niet al onze geheimen weg, maar we vertellen je wel graag meer over onze pulled pork kunsten.

Procu..raar?

Pulled pork wordt gemaakt van procureur. Klinkt duur, maar het is varkensnek zonder bot. Dit sappige stuk vlees is ideaal om doorregen rollade van te maken, maar ook pulled pork. Na zes uur garen, trek je de procureur makkelijk met twee vorken uit elkaar. Et voilà: pulled pork. De Amerikaanse pulled pork maak je boven de kooltjes van een enorme barbecue. Dat geeft ‘m die lekkere rokerige smaak. Toch kan je met een gewone keukenoven ook een heel eind komen, dat weten de Amerikanen ook.

pulled pork

Secret spices

Procureur in de oven schuiven, kunnen we allemaal. En oven of barbecue is niet eens het grootste punt van discussie. De echte debatten worden namelijk gevoerd over de ultieme kruidenmix. Deze is overal net anders en daarom het best bewaarde geheim uit de keuken. En dan hebben we het niet over een sappige marinade, maar over een droge rub. De kruiden worden in het vlees gewreven en tijdens het gaarproces trekken deze in zonder dat de uitgesproken smaak van het vlees verloren gaat. Des te meer vrijheid om extra smaken toe te voegen door middel van onweerstaanbare sauzen.

Tijdens onze pulled pork research stuitten op een quote van de senior food editor van BBC’s Good Food die we je niet wilden onthouden:

there isn’t an animal on earth that isn’t made better with one third brown sugar, one third salt and one third smoked paprika.

Met een flinke knipoog toch zeker credits voor de beste man.

Sauzen maar!

Vlees: check, kruidenrub: check, uren in de oven: check. Dan is het tijd voor de finishing touch: een saus waarvan je wakker ligt. Uiteraard op basis van het overgebleven kookvocht.
Dat kan een real American barbecuesaus zijn, maar wij gaan met onze chiptolemayo voor een latino twist.

Ga jij al watertanden bij de geur van pulled pork? Dan is een bezoekje aan de Popo de beste remedie! Reserveer hier een tafel bij Popo the Mexican in Utrecht, Haarlem of Rotterdam en komt dat proeven.