Blog | Stoomcursus tequila

30 januari 2017

Tequila. Iedereen heeft er gaten in zijn of haar geheugen aan over gehouden. Maar eigenlijk vinden wij die drank helemaal niet tequila waardig. En daarom vertellen we je waaraan je een goede tequila herkent. Maar eerst de basis: wat is tequila precies?

blauwe agave tequilaTequila is een Mezcal en Mezcal is een verzamelnaam voor drank die gemaakt wordt van het gedistilleerde sap van de agaveplant. Voor het distilleren wordt de agave geroosterd, wat mezcal een licht rokerige smaak geeft. Één van de bekendste soorten mezcal is tequila. De agave wordt hier niet geroosterd, maar gestoomd waardoor tequila een zachtere smaak heeft. Deze drank komt uit het gebied rond Santiago de Tequila en mag alleen maar gemaakt worden van het sap van de blauwe agave uit de staat Jalisco.

Vergeet de De Sauza’s en de Sierra’s die je aan de bar wegtikt. Goede tequila bestaat voor 100% uit blauwe agavesap, maar officieel mag er vanaf 51% al van tequila gesproken worden. Deze lagere kwaliteit draagt de naam mixto. Soms wordt inferieure, jonge tequila met karamel gekleurd om het te doen lijken of de drank lang gerijpt is. Je herkent ze aan het label ‘gold’.

Labeltjes lezen

De jongere en gekleurde tequila’s worden vooral in cocktails gebruikt. De oudere, serieuze tequila’s verdienen aandacht, dus drink je ze zonder ijs of citroen uit een mooie tumbler. Net als een goede whiskey is tequila een drank om van te genieten.

Net zoals alle beschermde producten, kent ook tequilatequila classificeringen. Leest u even mee?
Er zijn vijf aanduidingen voor de rijptijd. Over het algemeen valt te stellen dat een oudere variant een zachtere, diepere smaak heeft dan een jonge: plata, blanca (silver – tot drie maanden gerijpt), reposado (rested – drie maanden tot een jaar gerijpt), añejo (aged of vintage – langer dan een jaar gerijpt) en extra añejo (extra aged of ultra aged – minimaal drie jaar gerijpt).

De fabel van de worm

En hoe zit dat met die worm? Ten eerste: de worm is eigenlijk een larve van een motsoort die zich in de agaveplant nestelt. Je treft ze alleen aan in mezcal, want in de blauwe agaveplant, waar tequila van gemaakt wordt, leven de larven niet. En helaas moeten we je teleurstellen: de speculaties rondom de werking van deze beestjes zijn vooral sterkte verhalen.

Verfijning en karakter

Tequila is een bijzondere drank. Het is cultureel erfgoed dat wij graag in ere houden. Daarom hebben wij een aantal mooie flessen staan die we iedereen kunnen aanraden. Ben jij benieuwd naar de verschillende smaken en karakters? Kom gerust eens langs, je kunt van alles proeven en we geven er graag uitleg bij.

Salut!