Uitgelicht: Wow, zo blauw

20 december 2016

Denk je aan Mexico, dan denk je ongetwijfeld aan tropische stranden, tortilla’s, Mayatempels en corona. Maar als je iets verder kijkt dan zie je veel meer: meren vol flamingo’s, watervallen in de jungle en indianendorpen. Maar wist je, als je nóg verder zoekt, dat er nog meer is dan dat? Want wie denkt er nu bij Mexico aan een helderblauw meer met tientallen tinten blauw? Nou, wij dus!

 …ook dit vind je in Mexico!

Ooit gehoord van Laguna Bacalar? Niet gek als het je niets zegt,  weinig reizigers kennen deze plek nog en daarom delen we ‘m graag met jou. Houd je dit geheim wel tussen ons? Het meer staat bekend om de vele tinten blauw: babyblauw, aquafreshblauw, smurfenblauw en als de zon schijnt: wow!

Het meer ligt iets boven Belize, bij het plaatsje Bacalar, en combineer je makkelijk als je door de Mexicaanse regio Yucatan reist. Onze tip? Ga kajakken op het meer en doe dat voor het grootste gedeelte in de ochtend als de zon opkomt. Want dan is het meer op zijn mooist: of eigenlijk op zijn blauwst. Terwijl je peddelt zie je de zon opkomen en komen alle kleuren blauw tevoorschijn. Geloof ons: heerlijk om zo wakker te worden terwijl de zon steeds hoger in de lucht komt te staan. Vaar in een rustig tempo over het meer en door mangroves.

kayakken mexico

Als je alles gezien hebt, dan ga je terug naar je hotel voor een uitgebreid ontbijtje. En hoef je helemaal niets te doen. Wel zin in wat activiteit? Bezoek een van de sprookjesachtige en diepste cenotes van Yucatan! Dit zijn heldere waterbronnen omringd door grotten, vaak ook nog verstopt. Op een kwartiertje rijden van het plaatsje Bacalar vind je de Cenote Azul, waar je genoeg ruimte hebt om te zwemmen en duiken. Klaar om te springen? Neem een duik het water in en haal je snorkel tevoorschijn. Heb je het niet zo op duiken? Geen probleem: er zijn ook genoeg trappetjes om vanaf te gaan. Of bekijk hoe anderen spectaculair met een salto van de rand af springen.

Genoeg water gezien? Ga op bezoek bij de ruïnes van Kohunlich. Dit is een uurtje rijden vanaf Bacalar. Snuif de cultuur en geschiedenis op terwijl je tussen de ruïnes wandelt. Loop door de Mayaanse tempel, versierd met oude, stenen maskers. Kohunlich staat ook erg bekend om de Mayaanse Rio Bec architectuurstijl, kenmerkend door de hoge, massieve torens en de steile trappen.

Bovenstaande tips zijn geschreven door de reisspecialisten van Mexico online, onderdeel van Riksja Travel. Zij vinden dat reizen door Mexico meer is dan de beroemde Playa del Carmen en Chichèn Itzá bezoeken. Zij laten je de plekjes zien die je niet meteen vindt. Wil jij ook kajakken op het helderblauwe Laguna Bacalar? Neem een kijkje op Mexico online en stel je eigen reis samen.

Gastblog: met dank aan Riksja Travel